Att skapa en regelbunden skrivrutin, och lite annat

Det var ett tag sedan jag bloggade regelbundet och ärligt talat så minns jag inte vad mitt senaste ämne var. Mycket har hänt under de senaste månaderna som jag har varit borta. Mina föräldrar var med om en bilolycka (de är hemma nu och mår mycket bättre) vilket fick mig att tappa fotfästet ett tag; jag fick kraftig yrsel (vilket är så vidrigt att det tar andan ur en och jag hoppas att det försvinner helt så fort som möjligt), min bok kom ut (med minimal pompa och ståt på grund av yrseln etc.), och jag har lagt ner en massa arbete och tid på Colorado Gold (den årliga författarkonferensen för Rocky Mountain Fiction Writers). Och förlaget är en oändlig rundgång av inskickade texter, trots hjälp från både ett par praktikanter och en stabil skara redaktörer. Jag har behövt ta mig en tupplur de flesta dagarna! Men tyvärr så är inte tupplurar min starkaste sida.

Jag har äntligen kommit tillbaka till en regelbunden skrivrutin. För som du vet, jag vill ju skriva böcker och sånt. Det är inte mycket till schema, runt en halvtimme klockan sex varje morgon, men det är en början, och med tanke på den senaste tidens fysiska och känslomässiga berg- och dalbana så tar jag vad jag får. Jag har avsatt tiden i min kalender och under de senaste dagarna arbetat på en idé för en story. För även om jag har lust att bara skriva så vet jag att jag kommer att spara tid och frustration, och i slutändan få en bättre bok, genom att gå igenom processerna med att skapa en bra översikt och bra karaktärsutvecklingar. Åh! Det var vad det senaste bloggämnet handlade om, att göra all research, fundera ut slutet, temat, premissen och alla andra planerings- och översiktssteg innan jag väl börjar skriva. Jag var inte så noggrann med förplaneringen av min senaste bok, och jag lärde mig definitivt en läxa.

Så hur skapar man en regelbunden skrivrutin?

Alla är olika och kommer att ha olika processer, men det är så här jag gör.

Jag skapar en bekväm plats där jag kan sitta och skriva. Jag kan inte arbeta där det är stökigt. Det distraherar mig och gör mig spänd. Följaktligen är mitt skrivbord rent. Jag har högar med uppgifter att göra (alltid), men för min del kan jag lägga dem åt sidan om de är organiserade. Jag vet att dessa uppgifter inte kommer att försvinna, och när jag vill eller måste arbeta med dem så kan jag göra det. Men för att skriva behöver jag ett rent utrymme. Inga små papperslappar eller post-it-lappar, eller travar med räkningar, eller högar med redigering. Bara skrivbord, mus, tangentbord, skärm. Och kaffe eller valfri dryck. Det är en självklarhet för mig. Du är förmodligen annorlunda. Gör vad du behöver göra för att skapa en bekväm plats där du kan sitta och skriva. På toaletten? Visst. Vad som än fungerar för dig. Poängen är att jag måste sätta mig ner på en stol för att kunna skriva.

Jag avsätter lite tid i kalendern. Om jag inte avsätter tid för skrivandet är det det enklaste i världen att skjuta undan när något brådskande tränger sig in i mitt tidsschema. Eftersom jag är mycket mer kreativ på morgonen än vad jag är under resten av dagen avsätter jag tiden innan arbetet. Just nu är 30 minuter vad jag kan avvara, om jag vill hinna få gjort allt det andra också utan att behöva gå upp klockan fyra på morgonen. Jag går upp runt halv sex, vilket är det tidigaste jag vill gå upp för tillfället. Men när det har blivit allt mer av en vana att skriva igen varje morgon så kommer alla morgonbestyr att börja flyta på och schemat kan komma att justeras. Jag har varit på den platsen tidigare, där jag konstant sitter och skriver, och jag kommer att komma dit igen. Det är att skapa vanan som är svårt för mig. Jag försover mig hellre. Kanske du är en nattuggla och är som mest kreativ klockan två på natten. Bra. Ta ett glas varm mjölk och skriv klockan två. Poängen är att du ska sätta dig ner på stolen och skriva.

Jag använder textredigeringsprogrammet Scrivener (och nej, jag får ingen ersättning för mina hänvisningar). Den kostar bara 45 dollar och är väldigt bra för att skapa översikter och organisera anteckningar, och för karaktärsbiografier, foton, research och skrivande. Den fungerar på liknande sätt som Word. Det är ungefär som en digital skrivpärm som är lätt att organisera och få tillgång till information ifrån. Den har en viss inlärningskurva, men om du orkar ta dig igenom Youtube-videorna kan den också hjälpa dig med disposition och liknande. Om du föredrar Word eller Pages, använd då Word eller Pages. Eller OpenOffice. Eller vad som helst. Använd vad du än använder och skriv regelbundet.

Jag arbetar med vad jag än känner för att arbeta med under de här 30 minuterna. Om jag behöver utveckla en karaktär gör jag det. Om det framkallar en idé till en intrig så skissar jag in den. Allt medan idéer kommer justerar jag handlingen. Om jag behöver brainstorma kring en idé för att testa hur den känns gör jag det. Och jag stressar inte med någonting. Jag arbetar bara i 30 minuter med historien och allt som hör till den, och sedan är jag klar för dagen. Min deadline är en 30-minuters deadline. Kanske passar det dig bättre med en timme. Eller två (frossare där). Eller åtta (censurerat). Poängen är att avsätta tiden och konsekvent använda den för att skriva. Böcker skriver inte sig själva.

Genom att skriva 30 minuter varje dag skapar jag en rutin som blir till en vana. Med tiden kan jag förlänga mitt schema, eller antalet ord eller vad jag än behöver göra, men just nu behöver jag bara en rutin som jag kan följa. Kanske är det den lata författarens sätt att skriva i 30-minutersblock, men det fungerar för mig. När jag kommer till det faktiska skrivandet räknar jag med att jag kan skriva minst 250 ord på 30 minuter. 250 ord är en sida. Om jag gör det varje dag under ett års tid kommer jag att ha en 365-sidig bok. Det är en snedvriden författarmatematik, men för tillfället tar jag vad jag får. Jag skriver mycket snabbare än så om jag vet vart jag är på väg, varför behovet av att göra en översikt.

Här kommer det viktigaste. Musan följer med konsekvens. När du har för vana att skriva regelbundet arbetar ditt undermedvetna ständigt med material, eftersom det förväntar sig att behöva göra det. Rutinen spelar roll. Om du endast skriver när du känner för det kommer du sannolikt inte att slutföra något i tid. Om du inte känner för att skriva men gör det ändå, då kommer du att skriva en bok.

error: Innehållet är skyddat