Ett samtal med författaren och illustratören för Snoozie, Sunny, and So-so

I Snoozie, Sunny, and So-So har en blyg hund som har känt sig ”sådär” under lång tid ett livsförändrande slumpmöte med ett par bästa vänner, en katt som inte gillar att flytta och en hund som är rädd för regnet. Denna vackert illustrerade kapitelbok berättar en gripande historia om att hitta stöd och glädje i nära vänskap och att öppna upp sig själv igen för att möta nya äventyr.

Tangerande förlust och barndom, poesi och färg, samt Maurice Sendak och djurkompanjoner, talar författaren Dafna Ben-Zvi och illustratören Ofra Amit med Pondo om hur Snoozie, Sunny, and So-So kom till. I första delen av intervjun, som ägde rum den 31 december 2020, diskuterar Ofra och Dafna temat att gå vidare från förlust, hur musik och känslor driver deras kreativa processer, samt de verkliga husdjuren som inspirerade Snoozie, Sunny och So-So.

Ta det från början – hur kom idén om Snoozie, Sunny, and So-So först till dig?

Tja, det är faktiskt den andra boken i en serie. Den första boken, Sunny and Snoozie (Zuzi Shemesh), är en kort bilderbok, och jag kände mig så fäst vid karaktärerna Sunny och Snoozie att jag ville fortsätta med dem i en annan bok och lära känna dem ännu bättre.

Men det som verkligen intresserade mig i den här andra boken var karaktären So-So. So-Sos bakgrundshistoria är att hon förlorade någon som var mycket viktig för henne, hennes vän Mickey, och hon kunde bara inte gå vidare. Hon var så överväldigad av den förlusten, eftersom Mickey var allt för henne. Med Mickey försvann världen och det som var kvar var bara Mickey – och sedan var Mickey borta.

Historien i Snoozie, Sunny, and So-So handlar om hur vänskap kan hjälpa dig att gå vidare från svåra situationer. So-So möter Snoozie och Sunny och något med deras närvaro och vänskap i hennes liv uppmuntrar henne att gå vidare. Ja, So-So förlorade något som var mycket viktigt för henne. Men Snoozie och Sunny finns där och livet fortsätter.

Det viktigaste som boken utforskar är: Hur kommer du över en förlust? När jag skriver gör jag det i princip om alltid samma sak, men med olika ord. Förlust och hur människor kan övervinna allt vi förlorar i livet är en av de saker som jag tycker är mest intressanta att skriva om.

Det är viktigt att utforska, särskilt i år, när så mycket har gått förlorat, med pandemin och med allt annat som händer. Förlusten av liv, av hälsa, av säkerhet, av rutiner, av förväntningar… men som du sa så fortsätter livet.

Denna pandemi är fortfarande ny, men kanske inser vi att när du förlorar något, får du något annat. Du har inget annat val än att vinna något nytt, eftersom allt du kände till inte längre existerar. Så du måste hitta, eller du måste skapa, något annat. Det är vad kreativitet är för mig, att skapa något av det du har förlorat. Med coronaviruset är det samma typ av situation, eftersom allt vi kände till inte längre existerar för tillfället.

Exakt. Så först fanns bilderboken som bara handlade om Snoozie och Sunny. Sedan kom den här andra boken som handlar om Snoozie, Sunny och So-So. Den är kanske mer en kapitelbok eller en bok för de i det lägre mellanstadiet. Hur bestämde du dig för att historien med So-So skulle anta den här formen, istället för en bilderbok som tidigare?

Det var inte ett beslut som jag tog från början. När jag skriver bestämmer varje bok sig själv. Den första boken hade en mycket kort text, och den var tänkt att vara en bilderbok. Men den andra boken hade så många ord att jag var tvungen att göra kapitel så att den kunde läsas lättare. Och på så sätt bestämmer boken för sig själv.

Handlingen i den första boken är mycket, mycket enkel. Sunny, som är rädd för regnet, kände sig väldigt uttråkad eftersom Snoozie sov hela tiden. Så trots att det regnade bestämde sig Sunny för att gå ut och hamnade vilse. (Där är det igen, som jag sa, intresset för hur du övervinner förlust och vad som kan skapas av förlust!) Så Sunny är vilse och Snoozie, som aldrig flyttar på sig – det låter bättre på hebreiska, eftersom Snoozies namn är Zuzi –

Zuzi betyder något i stil med att gå vidare.

Ja, gå vidare! På hebreiska är det ”zuzi lo zaza”, alltså ”Snoozie rör sig aldrig”. Men nu måste Snoozie röra på sig eftersom Sunny är vilse, så hon går ut och letar efter henne. Så det var en mycket enkel handling. Men med Mickey, Snoozie, Sunny och So-So var det en mycket mer komplicerad historia, med många fler karaktärer, så jag var tvungen att dela upp den i kapitel.

Och här har vi nu en vacker bok! Ofra, kände du att din inställning förändrades från när du illustrerade en bilderbok till när det var mer av en kapitelbok?

Mitt tillvägagångssätt förändrades, men inte för att det var en bilderbok eller inte. Det förändrades eftersom det var några år mellan de två böckerna – kanske sju år, vilket är en lång tid. Naturligtvis ser jag saker på ett annat sätt och närmar mig saker på ett annat sätt efter så lång tid. Och jag hoppas att jag om sju år kommer att se på saker på ett annat sätt också.

Jag gillar förändringen. Jag ändrade till och med karaktärerna lite. Det är inte samma konst som i bilderboken. Det ser annorlunda ut, men det är fortfarande tillräckligt likt för att du ska känna igen karaktärerna, så att barn i Israel kan se dem och veta att det fortfarande är Sunny och Snoozie. Jag använde också andra tekniker: Jag använde färgpennor i den andra boken, medan den första boken var i akrylfärg. Det är en stor skillnad, men det är inte för mycket på grund av publikens ålder. Vanligtvis, när jag tittar på mina gamla verk, gillar jag dem inte lika mycket som när jag gjorde dem. Jag vill alltid göra dem annorlunda, så det här var min chans att göra det på ett sätt som jag trodde skulle vara bättre och mer lämpligt.

Så du kom tillbaka till den välbekanta berättelsevärlden men med en annan stil, eftersom du hade utvecklats som konstnär. I samma anda av blandning av gammalt och nytt – hur kom du fram till hur du skulle illustrera den nya karaktären So-So?

När jag läste historien och alla beskrivningar av So-So var det så mycket som min hund att jag visste exakt hur jag skulle teckna karaktären. Jag adopterade min hund Toot när hon var ett år gammal. Jag tror att hon led av någon form av tidigare våld eller misshandel. Hon kom från gatorna och är mycket neurotisk, men hon har hittat ett bra hem. Och hon är alla dessa saker som beskrivs i boken: Hon är blyg och har inte så många sociala färdigheter. Jag kunde bara inte skildra karaktären på något annat sätt. Det är verkligen henne – det är nästan realistiskt, och jag kunde inte föreställa mig det på något annat sätt.

Skulle du säga att även Snoozie och Sunny är inspirerade av riktiga djur, eller är de karaktärerna mer från din fantasi?

Vad gäller Snoozie hade Dafna faktiskt en katt och hennes namn var Zuzi.

Ja, hon rörde sig inte mycket, så vi kallade henne Zuzi. Nästan alla karaktärer i barnböckerna som jag skriver är baserade på riktiga djur, på mina husdjur. Jag älskar verkligen djur. De inspirerar mig – kanske mer än människor gör!

Det roliga var att jag aldrig såg den riktiga Snoozie. Men efter att jag gjorde karaktärens illustration skickade Dafna mig ett foto av den riktiga katten, och hon ser så lik ut!

Det måste ha kommit igenom på något sätt i skrivandet! Så hur kom boken att publiceras av Enchanted Lion på engelska?

Claudia tog kontakt med mig. Hon skrev till mig att hon verkligen gillade illustrationerna, så hon ville publicera dem. Det var så den engelska versionen kom till världen.

Vann den inte första pris i…?

Det var i tävlingen i Society of Illustrators. Det var så Claudia kom över illustrationerna. Och lyckligtvis, mycket lyckligtvis, så gillade hon dem och …

Och sedan bad hon om boken…

Och resten är historia!

Vi är mycket, mycket glada över att den hamnade här hos oss och att vi kan dela den med engelskspråkiga läsare. Och även om den är på engelska istället för hebreiska, känns texten fortfarande väldigt mjuk och mild och poetisk, vilket kan vara väldigt svårt att översätta. Jag känner att översättningen inte bara behöll betydelsen, utan också hur orden känns och låter.

Åh, jag är så glad att höra det! Det är svårt att skildra känslor. Ofta kan du förmedla betydelsen, men att inte bara uttrycka betydelsen av ordet, utan också alla dess associationer, känslor och rytmer…

Dafna skriver på hebreiska, och hon skriver ofta på vers, med rim. Eftersom hon skriver dikter är ordens klang mycket viktigt i hennes skrivande, så det måste ha varit en stor utmaning att översätta.

Dafna, som poet, känner du att din poesi har påverkat ditt skrivande i prosa?

Som poet känner jag ordens musik är det som först och främst driver mig och för handlingen framåt, samt motiverar mitt arbete – inte deras betydelse. Först och främst, och framför allt, kommer musiken. När min dotter var en bebis sjöng jag vaggvisor för henne. Det var en mycket bra matchning: Jag kunde förstå betydelsen av orden och hon kunde njuta av musiken. Så jag försöker alltid nå samma typ av känsla av en bra matchning med ordens musik.

Det är så även med poesi: Musiken är det som först och främst berör mig. Först efter det kommer meningen. Poesi försöker få tillbaka ordens musik. När vi är små bebisar är det första vi lyssnar på ordens musik. Men sedan förlorar vi den musiken, för den försvinner när vi börjar fästa oss vid ordens betydelse. Så när jag skriver går jag alltid tillbaka till ordens musik.

Jag har alltid tänkt att jag ursprungligen var menad att vara musiker. Och nu när jag spelar är ord mitt instrument. Musik är något att sträva efter, något idealiskt att se upp till, men mitt huvudinstrument är ord. Och när du spelar med ord kan du få tillbaka ordens känslor, förnimmelser och patos. När vi pratar försöker jag säga något specifikt. Och vi hör bara betydelsen och inte musiken. Men när jag skriver är det först och främst musiken.

Ofra, hur är det med dig? Vad skulle du säga är drivkraften i din konst? Vad lockar dig först till att illustrera. Och vad försöker du gå mot eller sikta på i din konst?

Jag tänker på något som är parallellt med vad Dafna sa om sitt skrivande; jag är väldigt påverkad av känslan av historien. Känslorna och stämningen är vad jag kopplar ihop med när jag tecknar. Till exempel, när jag illustrerar en viss situation i en berättelse, skulle jag inte omedelbart teckna vad som faktiskt händer i scenen. Jag dras mer till hur scenen känns och stämningen den skapar ur karaktärens perspektiv. Vad hon känner och vad hon tycker. Verkligheten är nämligen alltid subjektiv i teckningens värld. Denna subjektivitet är vad jag utgår ifrån.

Dafna sa något om musik som sitt ideal, som vad hon strävar efter. Jag tänker att det blir roligt på riktigt när jag lyckas hitta bokens visuella språk. Först är det väldigt svårt, och jag gör allt annat än att sätta mig ner och arbeta med att utveckla det visuella språket.

Färgerna är däremot intuitiva. Jag tänker inte så mycket på färger, och det var vad jag blev påmind om när Dafna pratade om musik som något väldigt initialt och intuitivt. Det är något från din egen mycket personliga historia, från din mycket gamla historia, från när du bara var ett litet barn. Vissa människor tycker att det är lättare att arbeta intuitivt hela tiden, men det är inte fallet för mig. Men när jag arbetar med färger hamnar jag på en plats där jag verkligen känner precis som jag gjorde som barn: Om jag känner att det måste finnas en röd fläck där, så är det så det ska vara. Jag har inte och kräver inte någon förklaring till det.

Jag älskar verkligen färgpaletten i boken, med orange och blått och vitt och svart. Precis som i berättelsen finns det en hel del kontraster mellan de olika karaktärerna och de olika färgerna, men på något sätt verkar de alla tillhöra samma universum och känsla. De är mycket sammankopplade även i sina olikheter. Det är verkligen vackert.

Tack. Jag är verkligen glad att höra att du tycker det. Som illustratör måste du verkligen ansluta dig känslomässigt till historien. Ibland låter du saker hända omedvetet, så det är bra att höra att du kände den känslan också. Det är som att jag är en regissör och du ger mig komplimanger för det visuella, så tack.

Kan ni berätta lite mer om hur ni två arbetade tillsammans på den här boken? Skrev du, Dafna, texten i sin helhet först och sedan illustrerade du, Ofra, den separat? Eller var det mer ett samarbete fram och tillbaka?

Tja, eftersom det var vår tredje bok tillsammans, var det lite fram och tillbaka, men historien förändrades inte mycket. Vi arbetar på en annan bok nu, som är skriven men inte helt färdig. Jag började illustrera den och sedan är det tillbaka till Dafna…

Och sedan ändrar jag saker, ändrar karaktärerna och deras personligheter på grund av vad Ofra ger mig…

Det är som att vi är en person! Den här nya boken är en bilderbok, och jag delar mycket av mitt arbete med den här boken med Dafna. Kanske inte pennskisserna så mycket. Jag tycker nämligen att det ser så annorlunda ut när du illustrerar saker mer fullständigt. Men ja: Det är väldigt mycket en samarbetsprocess.

Hur är det annorlunda att samarbeta med någon som du känner riktigt bra, med någon som du har en relation till utanför arbetet, jämfört med någon som förlaget kanske bara tilldelar dig?

Faktum är att i Israel finns det inget sådant som att endast jobba med redaktören. Som illustratör arbetar du alltid med författaren och redaktören deltar också i diskussioner ibland. Men ändå är det inte samma sak som när man lär känna någon riktigt bra, en nära vän. Man känner varandra riktigt bra och delar så mycket med varandra.

Dafna och jag har mycket gemensamt – i hur vi ser på böcker och hur vi ser på barndomen i allmänhet, i hur vi ser på sorg och förlust på sätt som ofta inte är så välkomna inom barnlitteratur, av någon anledning. Så ja, det är väldigt annorlunda att arbeta med en långvarig partner.

Hur skulle ni beskriva det liknande tillvägagångssättet gällande barndom, böcker eller svåra tider?

Jag märkte att jag, när jag först började arbeta som illustratör, brukade jag göra illustrationer som såg ledsna eller dystra ut. Jag fick flera förslag för att arbeta med berättelser om Förintelsen. Jag gjorde några fantastiska projekt. Sedan, under åren som gick, tror jag att jag lärde mig att bättre balansera det goda och det onda, mörkret och ljuset. Men mitt grundläggande tillvägagångssätt förblev detsamma, för jag tror att det jag tycker är mest intressant är det ofullkomliga, livets ofullkomligheter…

När jag illustrerar barnböcker känner jag inte att jag illustrerar för barn. Det är mer som att jag blir kopplad till det barn jag en gång var. Och det finns en hel del smärta och sorg i barndomen. Jag antar att det kommer ut på något sätt. Jag har inte medvetet bestämt mig för att göra illustrationer för barn, men jag närmar mig det som om jag är ett barn, så det är på det sättet mitt arbete ter sig. Det verkar som att det är mitt tillvägagångssätt.

Jag känner på samma sätt. En sak som Ofra och jag har gemensamt är att vi känner att barnlitteratur inte bara handlar om lyckliga slut. Jag tror att det måste ta itu med sorg och även depression. Jag tror inte att jag kan komma på ett enda problem som olämpligt för barn (även om det kanske finns några…). Du kan – och du måste – säga allt till barn, men allt beror på hur du säger det.

För mig är att skriva för barn allt! Men på ett sätt är det också mycket mer utmanande på och komplicerat, eftersom du måste säga komplicerade saker med enkla ord, så du måste hitta ett enkelt sätt att uttrycka komplicerade idéer. Berättelserna i sig behöver inte vara enkla – de måste säga något verkligt och något om verkligheten och något om sorg – utan bara använda enkla ord, vilket alltid är utmaningen för mig.

Som för Ofra är barndomen för mig också kopplad till smärta och lidande. Liksom många barnboksförfattare hade jag det riktigt tufft i barndomen. Kanske skriver jag för barn som en slags bättring, för att bygga upp något som jag förlorade, för att komma tillbaka till en Snoozie- och Sunny-miljö, till ett ögonblick när du vet att allt kommer att bli bra i slutändan. Även om det finns mycket lidande, sorg och ensamhet i mina böcker, så blir allt bra i slutändan. Det är en slags resa som du går igenom.

I början av boken säger dedikationen ”Till minne av Maurice Sendak”. Varför valde du att ägna boken till hans minne och vilken typ av koppling känner du till honom, särskilt när det gäller den här boken, ditt arbete i allmänhet och dig själv personligen?

Jag är glad att du tog upp detta. För en minut sedan ville jag nämligen bara säga att Maurice Sendak en gång sa att den enda litterära fråga som är intressant för honom är ”Hur överlever barn?”. Hur överlever du barndomen? Hur överlever du ensamheten? Hur överlever du din hjälplöshet, att du är helt beroende av andra och av vuxna? Hur överlever du all ilska? Hur överlever du ångesten? Och jag tror att ett av hans svar är genom fantasi.

Fantasin är det enda utrymme där du inte är begränsad. Med fantasi är du inte begränsad av verkligheten. Verkligheten är svår. Men nästan överallt och hela tiden har vi vår förmåga att föreställa oss saker. Det är en av de största sakerna i livet, att alla, även om man inte är författare, bara kan blunda och gå någon annanstans. Du kan vara i rymden, eller du kan vara i ett magiskt land – du kan vara någon annanstans, var som helst. Och jag känner väldigt mycket igen mig i det här Sendak-svaret på frågan om överlevnad. Jag identifierar mig med hans svar, att fantasi kan hjälpa dig att överleva.

Jag identifierar mig också med Sendak av dessa skäl. Och för att gå tillbaka till vad jag sa tidigare: Sendak fick en gång frågan om varför han skapade och skrev barnböcker. Och han sa: Jag skriver inte barnböcker. Jag skriver och så säger någon att det är en barnbok.

Var hans illustrationsstil också en inspiration för dig, Ofra?

Ja. Where the wild things are var den första boken som fick mig att ändra mitt sätt att se på barnböcker. Som barn hade jag inte många barnböcker och jag läste inte. Jag vet att många illustratörer har barndomsfavoriter, men jag läste inte mycket och jag kommer inte ihåg många böcker. Jag studerade design och illustration, men jag tänkte aldrig på att börja med barnböcker. Jag hade inga avsikter att göra det. Och sedan såg jag den här boken. Och jag såg vad Sendak gjorde på sina sidor med illustrationerna som blir större och större och atmosfären som det skapade. Det förändrade mitt perspektiv helt. Det är pinsamt, men jag såg Where the wild things are först när jag var i tjugoårsåldern. Jag visste inget om boken tidigare.

I Snoozie, Sunny, and So-So finns det faktiskt några hyllningar till Sendaks böcker. Till exempel säger folk ibland att nattfesten påminner dem om dansen i skogen i Where the wild things are. Det finns även andra små ledtrådar i Snoozie, Sunny, and So-So som man kan känna igen från hans böcker. Jag inkluderade dem som interna skämt, men det är inte viktigt att känna till referenserna för att förstå historien.

Visste du alltid att du ville att det skulle finnas två helsidesuppslag på slutet? Var de två bilderna, festen inne under dagen och sedan ute på natten, alltid en del av din vision?

När Dafna skriver boken brukar hon inte berätta för mig vad jag ska göra, hon vågar inte! Men hon sa: Här, när de har festen, vill jag inte ha några ord, bara illustration. Och vi ville egentligen göra någon form av bild som viker ut sig, men det var inte möjligt av ekonomiska skäl för vår utgivare i Israel, så dessa illustrationer är vad jag kom fram till. Det är en illustratörs dröm att bli ombedd att göra något sådant, utan några bokstäver eller text som kommer att störa kompositionen! Så det var riktigt trevligt.

Ja, det är en jäkla fest! Detta är hjärtat i festen, när de dansar och det inte finns några ord. För att du inte behöver ord just nu; det är bara lycka!

Ja, prata inte, dansa!

Vilka andra inspirationer än Maurice Sendak ser ni i ert arbete?

För mig är det israeliska poeter, främst Miriam Yalan-Stekelis. Hon var den första som sa att poesi för barn bör handla om sorg och ensamhet och att den verkligen kan läka.

Det finns många konstnärer och illustratörer som inspirerade mig. Jag kan inte ens börja; det är en extremt lång lista. Speciellt nu med internet, vi ser så många konstnärer … Men om jag verkligen tänker efter, så är min barndom den främsta källan till min inspiration. För mig är det källan till den mänskliga själen i allmänhet; jag känner att det är här allt kommer ifrån. Om jag tänker på mina inspirationer för teckning och illustration, så påverkas jag av många konstnärer och det förändras hela tiden. Men egentligen kommer allt från min mycket djupa och bortglömda barndom.

Jag håller med. Jag tror att barndomen är den främsta källan till kreativitet. Det är en tid då vi kan vara ett barn och en vuxen och en magiker. På en och samma gång kan jag vara en riktig person och en drottning och allt tillsammans. Och det står inte i motsättning till varandra: Jag kan göra båda, jag kan vara allt. Och det är den främsta källan till kreativitet, tror jag: Att få tillbaka den här förmågan, att komma ihåg att jag en gång kunde vara mig själv och en drottning och en fe. För mig är det här min främsta inspiration: När jag skriver kommer jag ihåg och jag blir en magiker igen.

Och det här är Maurice. Maurice, efter du vet vem.

Åh, hon är väldigt söt! På tal om djur, känner du att historien skulle ha varit annorlunda om den hade berättats med mänskliga karaktärer istället för djur?

Intressant fråga. Jag brukar inte skriva om människor. Jag vet inte varför …

Jag tror att djur skapar ett visst avstånd som är till hjälp. För ett barn som läser, som sedan kan identifiera sig med ett djur som pratar – det är lättare, tror jag.

Och jag känner mig verkligen väldigt fäst vid djur. Jag har alltid minst ett eller två husdjur, jag har katter och hundar … Jag tror att jag kan identifiera mig med deras beroende, att de är så beroende av andras godhet. Som barn kände jag mig verkligen beroende, jag kände mig hjälplös.

Och jag var hjälplös, eftersom min mamma var mycket sjuk. Hon hade en psykisk sjukdom. Jag hade en hund som jag fick av min far när jag var sex, och hon var min enda och första goda vän. Jag tänker fortfarande på henne hela tiden idag. Hennes namn var Gypsy och hon var min första hund. Jag kan bara berätta det här en gång: Jag fick henne på min sjätte födelsedag och när jag var ungefär tio tog min mamma bort henne, långt borta till en annan stad. Jag var så arg och så ledsen, och jag kände mig så maktlös eftersom jag inte kunde göra något åt det. Och efter en månad hörde jag något vid dörren och Gypsy kom tillbaka! Hon kom tillbaka till mig från en annan stad. Min mamma rörde henne inte igen och hon var med oss i många år efter det.

För mig var det magiskt. Jag frågar mig ibland vad som skulle ha hänt om Gypsy inte hade kommit tillbaka. Jag vet inte om jag fortfarande skulle vara intresserad av det magiska; jag tror nu verkligen att något som du har förlorat kan komma tillbaka till dig. Och kanske är det en av anledningarna till att jag blev författare, att hitta sätt att återuppliva saker som du har förlorat. För mig är det verkligen den grundläggande upplevelsen som är kopplad till mitt skrivande. Jag känner att jag hade mycket, mycket tur.

Det där är mäktigt. Tack så mycket för att du delade det, Dafna. För att återgå, Ofra, så pratade du tidigare om hur det finns ett avstånd med djur, att det ibland hjälper barn att bättre identifiera sig med karaktärerna. Känner du att det finns en annan typ av frihet, eller uttrycksfullhet, när det gäller att illustrera djur jämfört med att illustrera människor?

Ja, det är mycket lättare för mig. Att rita människor är mycket svårare. Jag tror att det är eftersom det ligger för nära. Det är lättare med djur. Det ger mig mer frihet, särskilt när jag ritar ett djur som jag känner personligen.

Jag menar, jag känner So-So. Jag kunde göra hennes uttryck verkliga och autentiska eftersom jag känner henne så väl. I partyscenen bad några av våra vänner mig att rita in deras hundar också. Och jag försökte – det finns några hundar där som ska vara dem, men det är inte dem, för jag känner dem inte tillräckligt väl.

Men ja, det är lättare för mig att rita djur. Jag tycker att det är samma sak skriftligen, det ger lite distans. Inte känslomässigt avstånd, men det är som när du skriver i tredje person istället för första person. Det är samma frihet som öppnas upp, tror jag, med att skriva och med att teckna.

Jag har verkligen gillat att prata med er två. Att höra mer om er båda och era berättelser (och till och med att träffa era husdjur!) har hjälpt mig att få kontakt med boken på en djupare nivå. Jag hoppas att detsamma kommer att gälla för våra läsare. Vad hoppas du att läsarna kommer att upptäcka i den här boken?

Jag hoppas att de älskar So-So, Sunny och Snoozie lika mycket som vi älskar dem. Är det för mycket att önska sig? Och jag är väldigt stolt över att läsarna har chansen att träffa So-So. Jag känner mig verkligen fäst vid henne.

Jag hoppas verkligen att barn kommer att tycka om att läsa den. Det äldsta av mina barn, som är tretton, gillar egentligen inte att läsa. Jag hoppas att barn kommer att tycka om att läsa mina böcker. Att läsa är så viktigt. Som jag sa tidigare var min mamma mycket sjuk, men när hon mådde bra brukade hon läsa mycket för mig. Att läsa är den viktigaste gåvan som hon gav mig, och jag är verkligen tacksam för den här gåvan eftersom den öppnade dörrarna till fantasi för mig.

Vilket är era favoritord?

Mayim (מָיִּם). Det är på hebreiska, det betyder vatten.

För mig är det kanske ima (אמא). Det är det första ordet du lär dig, det betyder mor på hebreiska. Och du skriver det med alef (א), som är den första bokstaven på hebreiska (som bokstaven a), och sedan mem (מ), som är den mellersta bokstaven på hebreiska, och sedan alef igen i slutet.

Det är symmetriskt; det är samma sak om du vänder det. Och jag märkte precis att om du säger mayim (vatten) många gånger i rad, mayim mayim mayim, förvandlas det till ima (mor). Så våra två ord hänger ihop!

Vilket är era minst omtyckta ord?

Ba’al (בַּעַל). Det betyder make, men på hebreiska betyder det faktiskt ägare eller herre.

Mitt är mitbach (מִטְבָּח). Det betyder kök men härrör från roten t-b-ch (ט ב ח), vilket betyder massivt dödande. (De var verkligen inte vegetarianer då…)

Har ni några verkliga hjältar?

Min mor, min far och Maurice Sendak.

Min far, Maurice Sendak och många fler.

Vilken naturlig gåva, förutom de ni har, skulle ni helst vilja ha?

Jag skulle vilja komponera och spela musik.

Jag skulle verkligen älska att vara en författare.

Vilket skulle ni säga att ert livsmotto är?

Vet alltid att du inte vet.

Var alltid i förändring och rörelse.

Vad är er idé om framgång?

Att finna frid med sig själv.

Ja, jag tror att vi tänker likadant.

Är ritualer en del av er kreativa process?

Ja, jag har många ritualer: Jag diskar innan jag skriver och jag måste se till att allt är rent, samt många andra saker.

Kanske är det lite pinsamt (men inte för mycket, så jag kan berätta), men jag märkte att innan jag börjar ett nytt projekt så tar jag ut färgpennorna och ordnar dem exakt hur de är i katalogen. Alla står raka och redo som soldater. Det är meningslöst, förstås, för en minut efter att jag börjat arbeta är alla blandade.

Hur ser förhalning ut för dig?

Jag läser och är på Facebook och Instagram och låtsas att jag letar efter inspiration. Jag spelar spel på min telefon och tvättar … Det finns så många saker som du kan göra istället för att göra vad du måste göra. Och jag tycker också synd om mig själv för att jag gör dessa saker. Det är så jag prokrastinerar!

Jag älskar online-shopping, måste jag erkänna!

Hur skulle ni beskriva era monster?

Depression, för mig.

Inte så mycket nu som det brukade vara tidigare, men en stor publik.

Hur ser jordisk lycka ut för er?

Jag tror att simma och sjunga. Jag sjunger inte så bra, men jag älskar verkligen att sjunga ändå.

För mig tror jag att skriva.

Hur man skriver återblicksscener

Jag måste medge att jag vanligtvis inte är så förtjust i återblicksscener, främst då de oftast är ganska dåligt skrivna och (på grund av

error: Innehållet är skyddat