Ett samtal med Michael och Shizuka Blaskowsky, översättarteamet bakom Sato the Rabbit

I Yuki Ainoyas Sato the Rabbit, den första bilderboken i en trilogi från Japan, förvandlas även de mest rutinmässiga aktiviteterna till magiska äventyr med Sato från titeln. Michael och Shizuka Blaskowsky, man och hustru-teamet som översatte Sato till engelska, pratar med Enchanted Lions Emilie Robert Wong om skillnaderna mellan amerikanska och japanska sagoböcker, den uppslukande kraften i illustrationer och de oändliga möjligheterna i Satos drömlika och fantastiska värld. Detta är första delen av intervjun, som ägde rum den 29 oktober 2020 (läs den andra och sista delen här).

Till att börja med, hur och varför blev ni översättare?

Jag studerade japanska i gymnasiet och lite på högskolan och gjorde en studie utomlands. Efter högskolan flyttade jag till Japan i sju år. Medan jag bodde där provade jag att göra lite undertexter för anime och sånt, bara på fritiden, och jag gillade det rätt bra. Shizuka och jag träffades medan jag undervisade i engelska i Japan. Efter att ha dejtat i två år gifte vi oss där innan vi bestämde oss för att flytta till USA tillsammans. Shiz hade alltid velat göra en världsresa, så vi kombinerade att återvända till staterna med en nio månaders backpackingresa genom Asien och delar av Afrika och Europa, innan vi flyttade till Seattle.

Jag fick ett jobb med ett företag som importerade japanska produkter, men efter fem år där letade jag efter något att utmana mig mer kreativt. Och vi ville resa runt i staterna och Central- och Sydamerika mer, så vi letade efter ett jobb som vi kunde göra när vi reste. Jag gick till några frilansande webbplatser och började göra lite japansk-engelsk översättning på kvällarna, och njöt verkligen av det. Jag började översätta under mina lediga timmar och när företaget jag arbetade för såldes gick vi över till att översätta på heltid.

Företaget jag arbetade för tillät mig att arbeta på distans, så något innan det såldes hyrde vi vårt hus och började resa runt i USA medan vi arbetade på heltid – och översatte på kvällarna. Efter försäljningen började vi översätta på heltid medan vi reste, och vi har gjort det sedan dess. Just nu reser vi runt i en husbil – inte så mycket nuförtiden. I år har vi varit väldigt stillastående! Jag älskar att översätta och känner att jag hittat ett yrke som verkligen passar mig.

I januari 2021 kommer vi att fylla fem år som frilansöversättare. Allt började med väldigt avslappnade, små jobb. Jag började ställa Shizuka frågor om de saker jag arbetade med och det utvecklades till att vi arbetade närmare tillsammans. Jag gjorde översättningen och sedan såg Shiz på det och vi pratade om ställen som kanske behövde förbättras, ställen som hon kände att den verkliga känslan eller nyansen av den japanska förlagan inte var helt inkluderad i den engelska meningen. Jag tror att vi båda tycker om att ha någon att skjuta idéer fram och tillbaka med, för att prata om vad som skulle skapa den bästa meningen som förmedlar det som japanskan försöker förmedla.

Först var det bara ett andra jobb, så det var egentligen inte mycket arbete och min del var inte så stor, men nu gör vi det på heltid. Vi arbetar alltid som ett team, och eftersom vi har sysslat med översättning i fem år nu har vi en bra struktur när vi jobbar med det.

Hur fick ni först reda på Sato, och vilka var era första intryck och reaktioner när ni läste boken?

Det är en intressant historia, eftersom vi då bodde i Seattle. Vi hittade den inte i Japan. Vi letade efter japanska böcker för vårt barn på Seattle-biblioteket och vi hittade den japanska versionen av Sato. Vi gillade både bilderna och berättelserna, så vi tog hem den och började läsa den för vår son. Vid den tiden var han kanske fem månader gammal och vi kunde naturligtvis inte få hans åsikt, men vi gillade det verkligen. Vi gillade verkligen historien. Det är så annorlunda från andra barnböcker: Det är så surrealistiskt och det är egentligen inte för små barn. Det är förmodligen inte för två- eller treåringar, kanske mer fem eller något. Jag gillar verkligen den värld som skapas i böckerna.

När vi åkte tillbaka till Japan köpte vi omedelbart alla tre Sato-böckerna. Vi visste att vi skulle ta hem dem. Vi har så många vänner som har barn som vi ville presentera för Sato, men de förstår inte japanska. Vi förklarade för dem vad Sato handlar om, men det är verkligen svårt att förklara böckerna väl. Det var första gången vi insåg: Jag önskar att vi kunde hitta dessa böcker på engelska. Och sedan fick Michael det att hända!

Du sa att du kände att Sato skilde sig från andra bilderböcker. Menar du att det skiljer sig från bilderböcker i Japan eller från bilderböcker som du normalt skulle hitta här i USA?

Hmm, jag skulle säga att det är annorlunda från både andra japanska och engelska. Det är bara så – jag vet inte …

Shiz sa surrealistiskt tidigare och det är det ordet som jag alltid förknippar med det. Jag tror att japanska bilderböcker tenderar att vara lite mindre historiedrivna, skulle jag säga. Jag tycker att – och jag menar inte detta på ett dåligt sätt – mindre händer i en japansk bok än i en engelsk berättelsebok. Jag känner bara att de tenderar att vara lite mer om…

Vardagsliv?

Ja. Egentligen hittade vi Enchanted Lion Books genom serien Chirri and Chirra och jag tror att det är ett ganska bra exempel på något som händer i en japansk bilderbok: Flickorna cyklar i en skog och de hittar en björns hus och de äter tårta. Och det är hela historien! Det är kanske mindre konfliktdrivet, skulle jag säga, än engelska berättelser. Jag tror att Sato är lite mer lik andra japanska böcker i det avseendet, men det skiljer sig mycket från många japanska bilderböcker också.

Visst, den kulturella skillnaden är verkligen intressant. Även gällande andra japanska berättelser för barn, som en Miyazaki-film jämfört med en Disney-film, är det du säger helt sant. Det är en långsammare och mer avsiktlig takt. Det finns mycket utrymme för stunder i naturen och stunder av reflektion och pauser, medan amerikanska filmer och böcker ofta är mycket action- och händelsefyllda, som om saker måste hända hela tiden för att hålla allas uppmärksamhet. Det är faktiskt en av anledningarna till att Enchanted Lion publicerar så många böcker i översättning från andra länder, för att öppna upp de nya perspektiven för läsare i USA som inte skulle ha tillgång till dem annars.

Michael, när du först läste Sato för ditt barn, fångade något din uppmärksamhet, särskilt som översättare, när det gäller en knepig passage, eller en betydelsenyans som du ville se till att förmedlades?

Hmm, nej, de knepiga delarna märktes inte riktigt förrän vi faktiskt satt ner och översatte. Innan dess, när jag läste den med vår son, var jag mest fokuserad på att bara läsa den med honom. Jag tänkte inte på hur jag skulle översätta den vid den tidpunkten.

Det jag verkligen ville förmedla var mest den typen av en fantastisk värld, där allt kan hända och allt har viktighet i sig. En sak jag verkligen ville fokusera på var att Sato var en del av världen, i motsats till någon som kontrollerade eller ägde något i världen. I Satos värld kan allt vara sin egen entitet, sin egen enhet. Som dammen som levererar vatten till Satos trädgårdsarbete. Och jag känner att den entiteten är den som gör att allt kan existera, vad än det utvecklas till, hur fantastiskt det än må vara. Sato skulle inte äga dammen eller valnötterna eller vattenmelonen i berättelserna; han skulle bara interagera med dem och försöka hålla dem mer som jämlikar.

Jag tänkte inte riktigt på att översätta när jag läste böckerna, men efter det, när Michael översatte, tror jag att användningen av dåtid och nutid var en knepig del. Eftersom Sato ofta använder presens och vi undrade: Vilken värld funkar med presens? Ska vi använda dåtid för Satos världsbild?

Jag tror att det svåraste var att skapa samma värld som den japanska världen på engelska. Boken är också översatt till franska och jag läste på Shogakukans blogg, som är den japanska utgivaren av SATO-böckerna, att de hade en berättelsestund på japanska och franska för SATO och författaren sa att de små skillnaderna i ljud och interaktioner, samt i betydelser mellan franska och japanska, gjorde att de känslor som läsarna fick på de två språken var olika. Jag tror att franska upplevdes mer direkt och japanska lite mer mjukt. Så att få den japanska mjukheten till engelska är svårt. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men det är mycket svårt att förmedla på engelska eftersom det är så annorlunda från hur japanerna skulle uttrycka det.

Kan du dela ett exempel från boken där det kändes väldigt ”mjukt” för dig på japanska, men kanske inte så mycket på engelska?

Visst. I Walnuts lägger Sato valnötter över sina ögon och det förvandlas till en stjärnhimmel. När de säger att Sato täcker sina ögon med valnötter säger japanerna:

なかが ほらあなのようにくらい くるみが あったら、

こうして、 めに ふたを してみます。

En mycket bokstavlig översättning av den japanska texten skulle säga:

Om det finns en valnöt vars insida är mörk som en grotta,

så här använder (han) dem som ett skydd för (sina) ögon.

Japanska inkluderar inte subjektet, så vi lade till ”han” och den andra delen låter verkligen besvärlig och klumpig, så vi ändrade det på engelska.

Det knepiga är att あったら (attara), uttrycket i slutet av den första delen, på japanska kan betyda om eller när, beroende på sammanhang. Så när det gällde engelska pratade vi om det var första gången han någonsin gjorde det, eller om det var något som händer upprepade gånger, för det skulle förändra hur vi skulle uttrycka det i översättningen. Man kan bara inte veta utifrån japanskan, men det skulle ändra betydelsen om jag skulle använda om eller när för den här meningen.

Är det varje gång han hittar en valnöt svart som en grotta som han gör det här? Eller hittade han en som var svart som en grotta och visste intuitivt att lägga den över sina ögon, för det är vad du gör när du har valnötter som är svarta som en grotta? Bara baserat på japanskan kan jag inte veta hur ofta detta händer, om det här är en vanlig händelse eller inte, och de engelska meningarna vi använde behåller denna vaghet: Insidan av en valnöt är mörk som en grotta. Så han täcker sina ögon så här.

Ja, valnötterna var svåra. När du öppnar den, är det varje gång? Eller bara ibland? Händer det plötsligt då och då? Jag vet inte, jag kan inte riktigt säga! Är det något du behöver önska dig?

Ja, det förändrar hela konceptet om hur valnötter finns till i den här världen, och hur mycket du kan förvänta dig att en valnöt innehåller någon form av magisk upplevelse, som varmt kaffe eller ett bad.

Meningen som kommer strax efter, på den högra sidan, går så här i den japanska texten:

はじめは まっくらやみでも、 しばらくするとー

(Först är det kolsvart, men efter ett tag –)

Detta följs av en sidvändning, och på nästa sida står det sedan, om jag översätter mycket bokstavligt: blir himlen en stjärnklar natt.

Jag ville behålla den spänningen med sidvändningen och beskriva valnötterna på samma sätt som på japanska, så jag översatte den första delen som att den är kolsvart först och används ett tag för att behålla uppbyggnaden, samtidigt som jag behöll samma information som på japanska. Det finns en konstruktion på japanska som är ett verb + と (till), vilket innebär att B händer när A har inträffat, i det ögonblicket, och det är det som används i slutet av den här frasen, precis innan du vänder sidan. Du kan bara använde det utan att förklara, och så är det vad det är, och sedan vänder du blad och allt förvandlas till en stjärnhimmel.

Sammantaget, om vi hade gjort något som: När han sätter valnötterna för ögonen är det kolsvart först. men efter ett tag … Då tror jag inte att det skulle ha fungerat lika bra med bildernas layout. Dessutom gillade jag idén att behålla kortare meningar.

Så mycket tanke ägnades åt valnötter!

Och all den informationen var inte riktigt explicit i den japanska texten, eller hur? Hur tänkte du igenom vad du skulle göra på engelska?

Jag antar att det handlade om diskussioner med Claudia och den redaktionella sidan. Vi berättade för dem våra åsikter, och de gav oss alla sina åsikter, så det är inte bara våra beslut.

Ja, jag uppskattade verkligen att arbeta med Claudia och andra på Enchanted Lion Books. Vi har läst Sato-böckerna i åratal, så att prata med människor som upplevde dem första gången och inte visste vad de kunde förvänta sig, samt inte hade haft år av att läsa dem för sina barn, var väldigt hjälpsamt. Vi var så bekanta med dem att nya ögon verkligen hjälpte. Ibland var vi tvungna att ha bilderna för den visuella assistansen, eftersom de arbetar tillsammans, men jag tror att det var till stor hjälp att ta bara orden och försöka se hur mycket vi kunde förmedla med bara dem.

Jag är japansk och jag förstår texten tydligt, men om någon frågar mig varför det händer, då vet jag inte! För att jag läste det på ett självklart sätt och jag behöver inte tänka så mycket på det.

Jag tror att en av våra främsta överväganden med allt detta var att vi alltid höll i minnet hur man skapar och underhåller den där fantasivärlden med oändliga möjligheter.

Något som slog mig när jag läste Sato var att i amerikanska bilderböcker finns det ofta en tydlig avgränsning mellan den verkliga världen och fantasivärlden, upplever jag. Det är ganska vanligt att gå genom en dörr eller en portal för att komma in i fantasilandet, eller att bara vara i sagolandet hela tiden. Men jag upplever att Sato interagerar väldigt mycket med saker som finns i vår vardag, men bara på ett fantastiskt sätt.

Claudia och jag hade också en diskussion om hur mycket Sato avsåg att bli en kanin, oavsett om han bara blev en kanin eller inte en dag. Var det ett avsiktligt beslut, eller var det bara en tillfällighet? Det börjar väldigt enkelt och får sedan rejält med fart någonstans, och hur mycket av det är Satos beslut? I slutändan visade det att han tog på sig en kostym, så jag tror att vi bestämde att det var hans beslut, och att han bara följer med vad som än händer.

Tidigare sa du, Shiz, att en annan stor skillnad var tempus (nutid kontra dåtid). Kan ni berätta lite mer om hur ni hanterade det, och vad ert beslut var?

Det kan vara bättre att Michael berättar om det, eftersom han verkligen pendlade mellan att använda dåtid och nutid.

Det japanska går fram och tillbaka mellan dåtid och nutid och blandar dem mycket, och i slutändan var det ett redaktionellt beslut med Claudia att sätta allt i nutid, att hålla allt i ögonblicket.

Michael, du sa att det var till hjälp att arbeta med inte bara texten, att du också arbetar med bilder. Kan du berätta mer om hur bilder påverkade din översättningsprocess?

Eftersom varje berättelse bara är cirka åtta sidor och det går från punkt A till punkt L så snabbt, fanns det många gånger där bilderna och orden verkligen fungerade tillsammans. Det finns en hel del sidövergångar där det surrealistiska händer när sidan svänger. Som i Watermelon, där han sluter ögonen och smaken av vattenmelon går genom hans kropp, och sedan vänder du blad och han står på vattnet, och vattenmelonen har blivit gigantisk och den flyter på havet. Så det samspelet mellan orden och bilderna tror jag verkligen hjälper till att göra det surrealistiska möjligt, utan att behöva överförklara vad som händer. Texten kan tala om hur Sato känner eller varför han gör något, och bilderna kan förmedla hur världen förändras runt honom, och Ainoya-san [författaren och illustratören av Sato-böckerna] behöver inte beskriva för mycket vad som händer i orden eftersom det visuella kompletterar det.

Det är något som är unikt med bilderböcker: Du läser inte bara en historia som berättas genom ord, du läser också den genom bilder. Något annat jag tycker är fascinerande med bilderböcker är att det många gånger är något som läses för barnet, eller att barnet läser högt. Vid översättning, tänkte du på ljudet, tempot, rytmen i texten?

Åh, definitivt. Tack och lov fanns det inte så många meningar i varje berättelse, men för nästan varje mening skapade jag ett orddokument, och för varje substantiv och adjektiv och verb slog jag upp varje synonym jag kunde och skapade sedan ett meningsdiagram. I huvudsak gjorde jag meningen och sedan på alla sätt jag kunde försöka skapa ett nytt sätt att uttrycka den, så skrev jag meningen på det sättet.

Och jag försökte definitivt sätta in allitteration och bra rytm. Jag oroade mig inte riktigt för rim, bara för att det inte kändes som en rimbok. Jag skulle vara intresserad av att en dag göra en barnbok och avsiktligt försöka rimma den, men det skulle ta mycket tid – att hitta rätt bok också.

Känner du att japanska barnböcker fokuserar på rytm och ljud, samt även högläsningskvaliteten i en bok?

Inte så mycket som engelska böcker. Engelska böcker bryr sig verkligen om det. Även för mig, som har engelska som andraspråk, känner jag ibland att en bok inte rimmar riktigt bra. När engelska barnböcker inte rimmar bra känns det verkligen konstigt att läsa och det är verkligen svårt att läsa.

Eller när en hel bok rimmar, förutom en del som inte rimmar.

I japanska böcker känner jag inte så i samma utsträckning. Naturligtvis är rytm viktigt, men jag tror inte att det är lika viktigt som i engelska böcker.

Är det på grund av olika kulturella förväntningar på hur barnböcker läses? I USA är det ofta föräldern, eller läraren, eller den som tar hand om barnet, som läser för barnet med bilderböcker. Hur läses bilderböcker i Japan?

Tja, vi läser alltid före läggdags, men tror du att de flesta japanska föräldrar gör det, Shiz?

Det beror verkligen på familjen. Att läsa böcker blir viktigare av utbildningsskäl, antar jag. Jag vet inte, jag känner att vi inte har många att jämföra med, men jämfört med mina japanska vänner, läser mina amerikanska vänner mer för sina barn … men jag känner att det verkligen beror på familjen.

Kanske är vi bara inte i närheten när de vanligtvis läser.

Vi läser mycket mer för vår son, tror jag, jämfört med våra vänner. Personligen tror jag att även om barn kan läsa själva, är det bättre för föräldrar eller en annan vuxen att läsa för dem, så att de kan fokusera på bilderna mer än på texten. Det händer mig också: När jag tittar på filmer, om det finns undertexter, så följer jag alltid undertexterna och tittar inte riktigt på filmens bilder. Jag tycker att barnböcker ska fokusera på bilderna. Historien är också viktig, men det är en bilderbok, så barn bör titta på bilderna mer än texten, åtminstone till en viss ålder.

Eller åtminstone se till att de tittar på båda, inte bara texten. För att så mycket berättande sker genom bilderna!

Även de mest rutinmässiga aktiviteterna förvandlas till magiska äventyr i Yuki Ainoyas Sato the Rabbit, den första bilderboken i en trilogi från Japan. Michael och Shizuka Blaskowsky, man och hustru-teamet som översatte Sato till engelska, pratar med Enchanted Lions Emilie Robert Wong om skillnaderna mellan amerikanska och japanska sagoböcker, den uppslukande kraften i illustrationer och de oändliga möjligheterna i Satos drömlika och fantastiska värld. Detta är den andra och sista delen av intervjun, som ägde rum den 29 oktober 2020 (läs första delen här).

Kan ni berätta lite mer om er översättningsprocess? Ni nämnde i början av den här intervjun att ni har en rutin, eftersom ni har gjort det tillsammans ett tag.

Vanligtvis gör jag den första översättningen och fokuserar verkligen på att försöka förmedla innebörden och se till att den är vettig på engelska. Och sedan läser Shiz igenom det. Shiz, vad fokuserar du på i den första genomläsningen, förutsatt att vi gör mer än en?

I den första genomläsningen fokuserar jag på innebörden. Målet är att all den betydelse som den japanska versionen har, ska finnas där på engelska. Och ibland är det inte riktigt rätt ord för den japanska innebörden, så då påpekar jag det också. Men naturligtvis kan jag ha fel, så vi pratar tillsammans, och vi diskuterar om det är rätt för den ursprungliga meningen.

När jag översätter är det trevligt att jag bara kan vända mig om och fråga – jag menar, uppenbarligen bor vi tillsammans – om det finns delar jag inte riktigt förstår. Om det är något jag inte riktigt fattar kan jag försöka så gott jag kan och notera att jag tror att vi måste prata om den delen, att jag inte riktigt känner att det är 100 procent där det ska vara. Vanligtvis blir det konversationer på en eller två minuter. Sedan kan vi spendera fem minuter på en mening på tre ord som vi båda trodde skulle bli lätt – men det är den oanade överraskningen!

Och sedan, medan vi pratar, skriver jag om meningen. När vi kommer fram till något som vi är överens om, att innebörden är där, tar jag tillbaka meningen och försöker göra mer intressanta och engagerande engelska meningar, samtidigt som jag försöker bevara den innebörd vi diskuterade. Sedan när jag känner att det är helt okej, tar Shiz över igen. Och det är då hon blir riktigt petnoga – på ett bra sätt. Det gör henne till en bra korrekturläsare!

Den andra gången fokuserar jag på andra saker som jag missade under den första läsningen. Och ibland måste vi gå tillbaka för att få tillbaka betydelsen, för i den andra omgången ändrar han ordalydelsen för att få det att låta mer naturligt, vilket ibland gör att meningen avviker lite långt från den ursprungliga betydelsen. Så jag försöker påpeka det.

Den andra genomskrivningen är definitivt när jag skriver en mening och tänker: Ah! Hon kommer att vilja prata med mig om detta. Jag vill bara försöka göra det mer engelskt, få det att låta mer naturligt och smidigt, samtidigt som jag försöker behålla och förmedla det som japanskan försöker förmedla, på det sätt som den försöker göra det. Speciellt stilen kan börja skilja sig i detta skede, så den andra genomläsningen hjälper till att förankra det.

Sedan, när vi är nöjda med innebörden och nyansen, säkra på att allt förmedlas väl, läser jag vanligtvis genom det ytterligare en eller två gånger, bara för att ta in det som ett helt dokument, med mindre hänvisning till den japanska versionen. Oftast vet jag var problemställena är, eller var jag har avvikit lite längre från det japanska än vad som kanske är schysst, så jag vet att jag ska vara särskilt försiktig med de avsnitten. Jag försöker nästan behandla det som ett engelskt dokument och se till att det fungerar, att det flyter bra, att det låter trevligt. Egentligen bara små justeringar mot slutet.

Det är det som är bra med att arbeta som ett team. Om jag gör det själv kommer det naturligtvis inte att vara riktigt naturligt på engelska. Jag tenderar att hålla mig för nära originalet, men till slut borde översättningen vara mer naturlig för engelsktalande. Ibland blir jag för noga, eftersom det inte låter som den ursprungliga meningen, men betydelsen är rätt, så vi måste diskutera det.

Och jag måste säga att jag tror att vi, som team, håller oss mycket nära den ursprungliga japanskan, jämfört med andra översättare. Jag har sett några exempel som – jag menar, jag säger inte att de är fel eller dåliga, de är definitivt bra översättningar – men jag har tittat på dem och tänkt: Oj, wow, de tog verkligen friheter där.

Speciellt när jag pratar med andra översättare av litteratur – människor som arbetar med noveller, romaner, sådana saker – har några översättare sagt åt mig att de behandlar engelskan nästan som ett separat arbete. Jag var på en konferens där översättaren arbetade mycket nära den japanska författaren under hela processen, men den japanska författaren sa att engelskan är ett annat verk i sig: Det är inte en översättning, det är ett litterärt verk i sig. Så, det är en hel del frihet!

En riktigt intressant sak att göra är att läsa en engelsk text jämte den japanska källan. Och folk har sagt, gör det, och du kommer att se hur mycket du kan komma undan med som översättare. För sist och slutligen, om vi håller oss riktigt nära den japanska versionen, utan att det är meningsfullt för en engelsk publik … Den engelska publiken vet ingenting om den japanska källan, så till slut måste det fungera som en engelsk berättelse.

Men vi känner personligen att vi borde hålla oss så nära den japanska förlagan som möjligt. Eftersom vi inte är författarna, vi är inte skaparna av denna värld, vi är bara de mellanliggande människorna som hjälper till att vidarebefordra det till andra människor som inte förstår japanska. Så jag tror att vi inte tar oss så många friheter, eftersom vi inte är skaparna av nämnda värld eller text. Ainoya-san är den som bestämde vilken information som skulle uteslutas eller inte, eller inkluderas eller inte inkluderas, i var och en av berättelserna, och vi vill se till att vi hedrar det.

Vi har redan berört detta lite, men hur skulle ni beskriva ert mål som översättare? Hur ser en trogen översättning ut för er?

Jag kommer att hålla mig till litteraturvärlden här, eftersom den är så radikalt annorlunda, och det beror verkligen på vad man översätter. Om det är en användarhandbok finns det mycket mindre att tänka på. Jag skulle säga att som översättare av litteratur tror jag att det är viktigast att förstå varför författaren skapade det verket, vilken typ av karaktärer och atmosfär de försöker förmedla och försöka överföra det till engelska. Hemingway är känd för korta meningar, och om du skulle översätta Hemingway till spanska och bara började kombinera ihop meningar, då skulle du förlora vad Hemingway är känt för. Jag tror att du måste hedra den stil som författaren är känd för. I det exemplet tror jag att du som översättare har friheten att dela eller kombinera meningar här eller där för att göra det mer tillgängligt för läsarna. Men som översättare tror jag fortfarande att om en författare försöker skapa en viss stämning, eller personlighet för en karaktär, då är det viktigt att förmedla det. Eftersom de kunde ha gjort bokstavligen vad som helst: De hade ett tomt papper och de bestämde sig för att sätta vissa ord på det av vissa skäl.

Mitt arbete är mestadels korrekturläsning, inte översättning, så det är annorlunda. Jag hittar de ord eller meningar som är fel och berättar för Michael. För ett enda japanskt ord skulle vi helst få, utan ordbok, sex eller fler engelska ord. Vad sägs om det ordet, det ordet, eller det ordet för det här japanska ordet? Det skiljer sig från översättning, men vi behöver det extra ordförrådet för att göra bättre översättningar. Översättaren måste ha bästa möjliga förståelse för orden.

Du sa just att du verkligen ville fånga författarens stil och överföra den till den engelskspråkiga publiken. Hur skulle du beskriva Satos stil?

Hmm… Många av de ord som vi tre har använt hittills, tror jag: Fantastisk, surrealistisk, drömsk, full av möjligheter och äventyr… Eftersom orden är där för att arbeta med bilderna, behövde texten inte vara så beskrivande. Det behövde finnas några beskrivningar av vad som händer för att föra berättelsen vidare, men jag gillade verkligen att det i den japanska texten var mycket som var öppet för lek. Jag ville behålla idén om att allt är möjligt i den.

Känslan av fantasi, antar jag. Du vet att det aldrig kommer att hända i vår värld, men jag kan se det hända i Satos värld, och jag önskar att det faktiskt kunde hända för oss. Det är inte i den här boken [Sato the Rabbit], utan i dess uppföljare [Bok 2, Sato the Rabbit: The Moon]: Där finns en reflektion av månen på en damm, och Sato kan faktiskt ta den reflektionen och äta den, och den är fin och kall och välsmakande. Jag vill göra det! Jag vet att det inte kommer att hända, men det händer i Satos värld.

Jag fick en hel del information och inspiration för atmosfären från bilderna, faktiskt. Stilen på bilderna, gjorda i akvarell, är verkligen avgörande för att skapa den mjukkantade värld som Sato lever i. Jag tror inte att du skulle kunna göra det – det skulle bara vara så annorlunda om det var blyerts eller akrylfärg. De är bara så mycket hårdare och mer definierade. Akvarellerna är drömska och det gör att saker övergår i varandra mycket lättare. Till och med sättet som ett träd står på ett snöigt fält – övergången är mycket mjukare och sammanblandad på ett sätt som jag inte tror att du skulle kunna göra om det var blyerts eller annan färg. Så, jag får en hel del inspiration för vilken typ av atmosfär jag ska skapa från bilderna.

Ainoya-san gör en hel del arbete i bilderböcker, och hennes stil är verkligen mjuk och fin, pastellfärgad och drömsk, inte alls aggressiv. Vi gillar verkligen den konststilen.

Jag såg på din webbplats att du översätter tv-spel, litteratur och mer tekniska affärsdokument. I vilken utsträckning skulle du säga att det skiljer sig att översätta Sato, som en bilderbok specifikt, från de andra sakerna som du översätter?

Åh, det är väldigt, väldigt annorlunda. Jag skulle säga att den allmänna processen är densamma – jag översätter, Shiz kontrollerar, vi pratar och sedan upprepar vi efter behov. Men för Sato var det betydligt mer revision och prat, samt mer involverade diskussioner över specifika ord. Jag tror att litteraturen kräver det eftersom det alltid finns en mening med det osagda, så du måste vara väldigt specifik med dina ord. För ett juridiskt dokument måste du vara mycket specifik med dina ord, men det beror på att vart och ett har en mycket definierad betydelse i juridisk mening, och du översätter det och tänker att någon kan bli stämd över detta. Jag måste se till att det är rätt ord. Förhoppningsvis stämmer ingen någon över Sato, åker på en vattenmelonbåt eller något!

Formuleringar för barn är också något att tänka på, så att det är lättare att förstå – inte för utmanande, men inte för lätt – samt att få rätt betydelse från det japanska. Så det var verkligen annorlunda än annat arbete vi gör, som vår första bilderbok.

Att ha bilderna var verkligen till hjälp. Videospelarbetet vi gör – det är konstigt, eftersom videospel också har en mycket stark visuell komponent till dem, men vi har aldrig fått visuella bilder för något av det. Allt är text och vi försöker skapa världen och förmedla karaktärerna från text – när vi kanske inte ens vet hur de ser ut, så vi vet inte hur grovt den här personen ska prata. Men det var mycket mer komplett med Sato.

Som Shiz nämnde var vi mycket noggranna med ordval för att se till att rätt åldersintervall kan förstå och uppskatta det, från fem till tio, eller vad än de läsare är som kommer att vara mest engagerade i boken. Jag använde melankoli som en term, eftersom jag har sett engelska barnböcker kasta in några ganska komplicerade ord då och då. Kanske är det vanligare i moderna bilderböcker, att då och då kasta in ett riktigt stort ord för barn – och det här är bara spekulationer – så att de upptäcker nya ord tidigt. De kanske inte vet vad orden betyder, de kanske bara hör dem och frågar inte sina föräldrar om det, men åtminstone hör de dem. Kanske finns det ett eller två sådana ord som smugit sig in i en bilderbok.

Behöll du melankoli i översättningen för Sato, eller valde du ett annat ord?

Nej, vi ändrade det till sorg, bara för att göra det mer tillgängligt. I slutändan bestämde vi oss för att sorg bara var mer bekant för barn. De skulle känna till sorg och kunna associera med vad som hände i boken bättre. Och om du försöker få barn att följa Sato på denna fantastiska resa, bryter det illusionen något om föräldern sitter där och förklarar vad melankoli är på sidan sex.

I vilken utsträckning skulle du anse att denna översättning skiljer sig från den ursprungliga texten? Tror du att något har gått förlorat eller begränsats av engelskan? Eller kanske något har lagts till, där engelska råkade vara väl lämpat för att förstärka en viss aspekt av texten?

Jag tror att det är ganska nära originalet, även om det är mycket naturligt på engelska och mycket intressant. Vad har gått förlorat eller lagts till… Kanske har Michael ett bättre svar? Jag tror att vi har alla viktiga delar.

Jag tror att vi fick huvudatmosfären. Jag hoppas att atmosfären förmedlades. Jag tror att världen som läsarna är inbjudna till har reproducerats framgångsrikt.

När det gäller förlorade saker har japanska en hel del onomatopoetiska ljud som antingen måste lämnas helt eller ändras till ett verb i en mening. Jag försöker tänka på några av dem i den första boken; hon tenderar att lägga till fler i den andra och tredje boken. Detta kommer inte att vara från den första boken, men det finns ett ögonblick där Sato har huvudet under vattnet, och i korthet är det コポコポ (kopokopo), ljudet av en vår som gurglar under vattnet. Och du kan inte riktigt sätta in det. Vi kan göra något som bubbel-bubbel-bubbel. Han hör ljudet av vattnet, men det har inte riktigt samma klang. Det låter verkligen tvingat på engelska att försöka få varje enskilt onomatopoetiskt ljud inkluderat, så du måste bara släppa det.

Här är ett bra exempel. I Sea of Grass arbetade vi in ljudet, men det var något i stil med: whoosh! En perfekt vindpust anländer. Ljudet måste ha ett eget liv, medan det på japanska har arbetats in i meningen mycket lättare och smidigare.

Det finns fall där vi bara var tvungna att inte inkludera själva ljudet, och kanske hitta ett mer lekfullt eller underhållande verb för att förmedla det. Jag tror att det är en sak som inte riktigt förmedlas från japanska, bara för att japanska använder dessa ljud så mycket oftare och det är verkligen svårt att föra över det till engelska. Många mangaöversättare har det problemet, men åtminstone finns det fristående BAM! Eller Piff! Bubblor istället för att arbeta in det i en mening.

Och sedan vad gäller saker som läggs till, så finns det som Shiz nämnde inte så mycket rim på japanska, och vad jag har märkt finns det inte heller så mycket av exempelvis alliteration. Det var något jag försökte lägga in mycket, men bara när det var möjligt, i Sato, för att få till en lekfull ton till det. Så det är en sak som kanske lades till, en mindre sak, men fortfarande något som lades till i engelskan.

Det finns en ofta citerad siffra att endast tre procent av böckerna som publiceras i USA är översatta verk. Varför tycker du att det är viktigt att läsa översättningar?

Faktum är att när jag undersökte Pondo, för att få en bättre förståelse för utgivaren vi hade kontaktat, så läste jag en intervju med Claudia där hon pratade om latinamerikanska författare som hon arbetade med (jag tror att författaren i fråga var från Mexiko). Hon nämnde att i författarens land finns inte tanken att barnböcker nödvändigtvis behöver vara lyckliga, eller ha lyckliga slut, på samma sätt som det finns i staterna och på engelska. I amerikanska böcker finns det alltid upplösning: Huvudpersonen segrar alltid i slutändan, och alla lever alltid lyckliga i alla sina dar. Men det är väldigt orealistiskt! Jag känner att du inte ska krossa barnens drömmar, men samtidigt ser de verkligheten och de ser livet. Och de bör utsättas för, inte nödvändigtvis sorgliga stunder, men kanske inte heller fantastiska, glada och sagolika slut. Bara normala slut är okej. Så jag tror att idén om en annan stil, samt andra kulturella förväntningar än vad de känner till, är bra saker att utsätta dem för när de läser verk från andra länder.

Ja, när du läser böcker från andra länder har du tillgång till olika liv, olika världar, olika kulturer. Och att läsa om dessa saker på ett språk som du kan, för att förstå andra kulturer, är definitivt en fördel vad gäller översättning.

Vad hoppas du att engelsktalande läsare kommer att få ut av Sato? (En stämning, en känsla, ett annat perspektiv?)

Jag hoppas att de njuter av Satos fantasivärld. Jag gillar verkligen att saker som är helt overkliga och oväntade händer i Sato, och jag vill bara att de ska njuta av det också.

Ja, jag hoppas att människor känner samklang och njuter av Sato i den utsträckning som vi har gjort det.

Bra, har ni något annat ni vill tillägga innan vi går vidare med Pondos tio frågor?

En sak till om varför det är viktigt att läsa böcker från andra kulturer, eller översätta från andra språk. Jag lyssnade på en podcast om de mest utlånade böckerna nyligen, och de hade en hel story om varför Goodnight Moon inte fanns på listan. Sju av tio, eller sex av tio, av de mest utlånade böckerna är barnböcker. Och det fanns en liten anmärkning om att Goodnight Moon inte fanns där, trots att det är en viktig barnbok, eftersom köparen till New York Public Library i ungefär tjugo år hade en viss agenda och en viss uppfattning om vad barnböcker borde vara. Hon höll Goodnight Moon borta från New Yorks offentliga bibliotekshyllor i tio eller femton år, och även när hon gick i pension arbetade hon för att se till att Goodnight Moon, och andra böcker som handlade mer om vardagen, hölls borta från hyllorna.

För att dra den kanske inte bästa parallellen i världen: I vår kultur får vi vissa idéer om vad som bör utgöra en bra barnboksberättelse, men kanske finns det något som Goodnight Moon där ute som verkligen resonerar med barn, som en annan kultur betonar mer. Och genom att läsa böcker från olika kulturer kanske du hittar olika aspekter av livet som du känner samhörighet med, som bara inte betonas så mycket i engelska böcker.

Översättningen går åt andra hållet, men i Japan finns det en hel del engelska böcker översatta på japanska. Och det som jag tyckte var intressant var att det fanns en bok översatt till Osaka-dialekten, som är en dialekt som är riktigt stark som används i Japan. Det är definitivt inte vanlig japanska, inte standardjapanska, men du kan leka med sådana saker när du översätter böcker. Och det är en riktigt rolig sak med översättning!

Och nu… Pondos tio frågor

Vilket är ditt favoritord?

På japanska gillar jag verkligen そろそろ (sorosoro). Jag tycker bara att det låter trevligt. Det betyder ”ganska snart”, när något är på väg att hända. När du ska göra något är det そろそろ (sorosoro). Jag gillar ”perfunctory” som engelskt ord; jag tycker bara att det låter snyggt.

Wow, jag kan inte riktigt komma på något. På japanska gillar jag verkligen de onomatopoetiska ord som vi pratade om.

Vilket är ditt minst omtyckta ord?

Jag är en av de människor som får den där konstiga krypningen när de hör ordet ”fuktig”.

Jag gillar inte ord som är riktigt svåra att uttala. Jag hatar verkligen att säga dem.

Har du några verkliga hjältar?

Jag vet inte, det finns en hel del människor jag ser upp till. I grund och botten, alla som arbetar hårt. Jag kommer inte att tänka på någon konkret …

Min mormor.

Vilken naturlig gåva, förutom de du har, skulle du helst vilja ha?

Jag skulle vilja ha en riktigt bra tunga, för att kunna smaka på saker riktigt bra, riktigt intimt. Att verkligen smaka på en maträtt och njuta av den mycket.

Jag vill ha ett fotografiskt minne.

Egentligen vet jag inte om det kan kallas en naturlig gåva, men jag skulle vilja ha synestesi, där allt har en färg och du ser mönster i allt.

Vilket är ditt livsmotto?

Arbeta mindre, ha roligare.

Du kan lika gärna försöka. Eller: Det skadar aldrig att fråga.

Vad är din idé om framgång?

Att vara nöjd med var jag är och vart jag är på väg, vid mer eller mindre alla tidpunkter.

Att dö leende!

Är ritualer en del av er kreativa process?

Efter jobbet, äta godis.

Jag har alltid musik på när jag översätter.

Hur ser förhalning ut för dig?

Städning. Jag städar en hel del när jag skjuter upp saker.

Studera. Ordna om möblerna, organisera de saker som jag inte behöver organisera.

Hur skulle du beskriva dina monster?

Tvivel på sig själv.

Den dolda ilskan djupt inne i mig som dyker upp då och då. Det är en barnslig del av mig, antar jag.

Hur ser jordisk lycka ut för er?

Att göra de saker som ger dig själv tillfredsställelse och njutning.

Att titta ut genom fönstret och det regnar så vi behöver inte gå ut. Det finns så mycket… Nyligen satt jag ute och bara tittade på folkmassan som rörde sig – det var lycka.

Det låter som början på ett Sato-äventyr.

Jag tänkte faktiskt på det: Sato skulle göra något med den folkmassan.

Det är förvånande hur många gånger vi kan referera till Sato.

Det är en rik text!

error: Innehållet är skyddat